Kritiky.cz > Recenze knih > #1848: Třicetiletá válka - 50 %

#1848: Třicetiletá válka - 50 %

tricetileta valka 1
tricetileta valka 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Třicetiletá válka
Vydalo nakladatelství CPress v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 690 Kč.

Scénář: Klára Andresová, Pavel Gejguš
Kresba: Matěj Pospíšil

"Třicetiletá válka" je strašně nevyvážená kniha. Na jednu stranu je zde skvělý text, který má na svědomí Klára Andresová s přispěním Pavla Gejguše, ale myslím si, že odbornost je právě Klářiným dílem. A skutečně se zde dovíte informace, které jste o třicetileté válce možná ani netušili, dozvíte se trochu jiné, kritické pohledy na to, jak válka probíhala, a budou vám osvětleny některé skutečnosti, o nichž jste doposud přemýšleli jinak, protože vám učebnice říkaly něco jiného. Když se nad tím tak zamyslíte, učebnice jsou suchopárné a podávají dějiny způsobem, který není nutně zajímavý. Klára Andresová se pokusila o to, aby zajímavé byly, což se jí podařilo. Nečtete nijak silnou bichli, ale přesto se o třicetileté válce dozvíte dost.

Jasně, od knihy "Třicetiletá válka" nemůžete chtít, aby byla vyloženě kronikou tak složité a rozsáhlé události. Ale přesto se autorce podařilo podat takový přehled, který je pro čtenáře - a nikoli jen ty mladší - dostačující. Jsou zde zmíněny všechny důležité osobnosti, zásadní bitvy a zajímavosti, které s děním souvisí. Třeba bitva na Bílé Hoře je zde popsána relativně v krátkosti, ale zase se dozvíte některá její specifika, která plynou z toho, že se Klára Andresová zaměřuje na období třicetileté války a ráda se účastní historických akcí, kde může podrobně referovat o tom, jak vlastně takové bitvy probíhaly. I v knize "Třicetiletá válka" můžete najít některá specifika středověkých bitev, která jen ukazují na to, jak nás filmy balamutí a jak málo nám dějepis ve škole řekne. Tam jsou důležitá data, ale ne to, jak skutečně bitvy probíhaly, jak komplikované bylo zásobování, jak málo někdy stačilo pro vítězství.

V prvním odstavci jasem psal, že kniha "Třicetiletá válka" je nevyvážená kniha. Důvodem je skutečnost, že se jedná o knihu ilustrovanou. Na tom samo o sobě není nic špatného, spíše jde o to, jak je ilustrace pojata. Toho komiksu zde celkově moc není, skutečně se více jedná o ilustrace, ale jsou zde i sekvence, které samy o sobě jsou opravdu jen dokreslením toho, co bylo řečeno textem. Mnoho navíc kresba nepřináší. To hlavní navíc, co s sebou nese, je humor, který mi do knihy ale vůbec nesedl. Je takový dětinský, dobově se nehodí, snaží se být moderní a cílit na mladé, ale prostě se tam nehodí a v kontrastu se zajímavým textem vypadá příliš prvoplánově a skoro až nevhodně. Ne, netvrdím, že je kresba vyloženě špatná, jen je moc karikaturní a její pojetí mi prostě k přidané hodnotě textu vůbec nesedlo. Tohle je bohužel ukázka toho, že někdy si text a ilustrace nemusí sednout.

Myslím si, že je škoda, že byla zvolena taková kresba, jaká byla zvolena. V mých očích to jednoduše dobrý text trochu degraduje a popravdě jsem stránky s kresbou otáčel relativně rychle, a to i proto, že jejich informačních přínos byl v podstatě nulový. To hlavní bylo vždy v textu. Chápu, že kniha je určená pro mladé čtenáře, mohla by sloužit jako doplněk k výuce o třicetileté válce, ale kresba jí prostě nic navíc nepřidává, spíše naopak. Bylo by lepší zvolit jiný přístup, možná i jiného kreslíře. I humor jde dělat chytře a ne tak, jak je předváděn zde. Je to škoda, protože s textem knihy jsem skutečně spokojený a četbu jsem si užil. Podává vám informace, které jste možná ani nevěděli, a to není málo na knihu, jež je primárně určena náctiletým čtenářům pro jejich širší rozhled o dějinách na našem území.

Komiks "Třicetiletá válka" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,70364 s | počet dotazů: 267 | paměť: 72211 KB. | 27.04.2024 - 07:21:59