Kritiky.cz > Recenze knih > Můj stát – putování za českými patrony

Můj stát – putování za českými patrony

MujStat
MujStat
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Chcete se dozvě­dět něco o našich před­cích? Víte, že sv. Ludmila měla dle ostat­ků pře­kva­pi­vě vel­ký mozek či artró­zu v kole­ně? Víte jakou krev­ní sku­pi­nu měl sv. Vojtěch? Eliška a Tomáš jsou žáci páté tří­dy a spo­leč­ně s čes­kým lvem vás pro­ve­dou čes­kou his­to­rií. Jsou moc zvě­da­ví a zlep­ši­li se v děje­pi­se. Prostě se jim stýská po dob­ro­druž­ství.

Můj stát - nezna­me­ná jen to že je něco naše. Je to souná­le­ži­tost, jsme něče­ho sou­čás­tí, někam pat­ří­me. Mluvíme jed­ním jazy­kem, máme spo­leč­nou his­to­rii a kul­tu­ru. 

V kni­ze nalez­ne­te pří­běh pěti svět­ců – zem­ských pat­ro­nů - Sv. Václav, Sv. Ludmila, Sv. Vojtěch, Sv. Prokop, Sv. Anežka. Každému z nich je věno­vá­no něko­lik stran z jeho živo­ta – vzhled, oble­če­ní, skut­ky i růz­né zají­ma­vos­ti. Slovo svě­tec je zde také vysvět­le­no. Je to člo­věk s výji­meč­ný­mi vlast­nost­mi. Ochránce, pomoc­ník, mnoh­dy vel­ký ces­to­va­tel. Ne vždy to byl člo­věk s klad­ný­mi vlast­nost­mi hned od začát­ku.

V jed­not­li­vých kapi­to­lách najde­te i slov­ní­ček růz­ných poj­mů jako je např. per­ga­men, kro­ni­ka, cír­kev, mit­ra, celi­bát či špi­tál.

Nejvíce se mě líbil pří­běh o sva­té Anežce, o prin­cezně, kte­rá pomá­ha­la chudým a nemoc­ným. Kniha mě moc zau­ja­la svý­mi nád­her­ný­mi ilu­stra­ce­mi Milana Starého. Setkávám se s nimi veli­ce čas­to v rám­ci logo­pe­dic­kých kní­žek. Tato pub­li­ka­ce je vhod­ná jak pro děti, tak i dospě­lé. Jako dopl­něk uči­va děje­pi­su. S tou­to kni­hou už pro děti děje­pis nud­ný nebu­de.

Chcete spat­řit sochy těch­to svět­ců? Vypravte se do Prahy na výlet. Najdete je na Václavském náměs­tí.

Doc. Ak.mal.Mgr. Martin Velíšek, Ph.D. se naro­dil v Athénách v Řecku. Vystudoval aka­de­mii výtvar­ných umě­ní, ate­li­ér mal­by a kon­cep­tu­ál­ních ten­den­cí. Věnuje se vlast­ní tvor­bě a pub­li­kač­ní čin­nos­ti v obo­ru ději­ny a teo­rie umě­ní.

Mgr. Milan Starý pra­co­val jako uči­tel kres­le­ní i jako exter­ní ilu­strá­tor pro reklam­ní agen­tu­ry. Věnuje se pře­váž­ně ilu­stro­vá­ní knih pro děti dospě­lé.


  • Autor: Martin Velíšek
  • Ilustrace: Milan Starý
  • Žánr: nauč­ná pub­li­ka­ce pro děti
  • Vydáno: 2017 , Euromedia - Pikola, Praha
  • Počet stran: 92
  • Vazba kni­hy: měk­ká
  • ISBN: 978-80-7549-506-8

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,24664 s | počet dotazů: 263 | paměť: 71897 KB. | 19.03.2024 - 07:56:16